2012. június 6., szerda

Pastrami étterem - lehetne jó is


Az étteremkritikusok kiskátéja szerint csak olyan étteremről szabad kritikát írni, ahol már többször is járt az ember.
Ha ezt az alapelvet tartjuk szem előtt, akkor a Pastrami étterem nálunk többszörösen is megérett némi kritikai értékelésre. 
A Pastramit, annak megnyitása óta látogatjuk rendszeresen, és általában elégedetten távoztunk a helyről. Azért csak általában, mert 20-25 látogatás alapján ítélve volt néhány olyan alkalom, amikor vagy a felszolgálás, vagy az éppen választott ételek színvonala hagyott maga után kivánnivalót.


Nézzük a konkrétumokat:
A Pastrami a Sun Palace lakóparkban kapott helyet, ahol loft lakások mellett lett így loft étterem is.
Nyáron az árkádok alatt a szabad levegőn is étkezhetünk, akár helyben grillezett ételeket is (ennek, - mármint a szabadtéri grillezésnek - bizonyára örülnek az étterem fölött lakók...)

A hely különlegessége az étterem központjába pozícionált hatalmas látványkonyha.
Itt aztán senki nem mondhatja, hogy nem tudni mi történik a konyhában...

Az idelátogató közönség igen vegyes. Jönnek celebek szép számban, Paprika TV rajongók, környéken lakó kulináris élményre vágyók, érdeklődő külföldiek, és sokan mások.
A felszolgálók általában kedvesek és felkészültek, látszik, hogy ismerik az étlap és az itallap kínálatát.
Magát az étlapot nehéz megítélni, mert egyáltalán nem klasszikus étlapról beszélhetünk. A kis fém folderbe csiptetve találunk napi ajánlatot, illetve rendszeresen változó, megújuló menüt is.
Talán cserélhetnék gyakrabban a betett papírokat, mert kiábrándító gyűrött, koszos, szakadt papírokból  rendelni.
Az étterem a nevét New York egyik kedvenc szendvicséről a Pastramiról kapta.


Pastrami egy speciálisan ízesített és erjesztett marhahús, melyet barna kenyérrel dijoni mustárral és kovászos uborkával tálalnak.
Nem mindíg van sajnos, mivel limitált a megfelelő minőségű hús beszerzési lehetősége. Még így is bizonytalan az eredmény, mert ettünk már fenségeset és középszerűt is. De mindenképp érdemes kipróbálni!

A sokféle kóstolt főétel közül szívünkhöz legközelebb a Délfrancia vargányás rizottó áll. A rizottó, mint műfaj közel áll a szakácsok lelkivilágához, mert az évek alatt ettünk szarvasgombásat, sőt céklásat is.
Az alap ugyanaz. Puhára főzött, rövidszemű rizs, lágy tejszínes mártással, mely kellemesen krémes állagú lett. A Délfrancia esetében erre az alapra kerül rá a hosszan és türelmesen főzött zöldséges csontlé, melyből egy különleges, sűrű barna mártás kerül ki. Ehhez adták hozzá az egyik legkedveltebb gombámat, a vargányát.
Az étel egyetlen hibája, hogy gyakran megakadályozta abbéli szándékomat, hogy valami mást is kipróbáljak...  de ezt talán megbocsáthatjuk.
Az ételek tálalása nem túl hivalkodó, vagy különleges, de ezt nem is vártam el ezen a helyen.

A desszertválaszték oszlopos tagja a Csokoládétorta narancs fagylalttal, mely kislányom nagy kedvence.
Kóstoltunk már a Házilag készített pisztácia fagylaltból is, de az elég vegyes fogadtatásra talált.

Az étterem "minden barát". A kerékpárral érkezőknek tárolót, a kutyával ide látogatóknak kutyatálat, a gyermekeknek játszósarkot kínálnak.
Gondolnak a mozgássérültekre, van az emeleten külön dohányzó rész (sajnos a szabadtéri rész koedukált ebben az értelemben).
Imádom az állandóan friss liliomokat az étteremben.

Aki szeretne élőben is találkozni a TV Paprika sztárszakácsaival, és kiváncsi néhány különleges, néhány kevésbé különleges ételre egy kellemes, kimondottan jó hangulatú környezetben, annak feltétlenül itt a helye.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése