2019. július 1., hétfő

Bori Mami - egy csodálatos barátság kezdete ...(remélem)


Bori Mami - étteremkritika étterem kritika
Mit csinál az ember, ha egy hétvégi horgászversenyről megy összeszedni a párja gyermekét Gyöngyös mellé? Nyilván megtervezi az útvonalat, az érkezést és megy…. De mit csinál az étteremkritikus ugyanezen helyzetben? Megtervezi az útvonalat és beugrik megismerkedni Gyöngyös leghíresebb éttermébe a Bori Mamiba. 

Az éttermet, már a nyitását követően a régió legjobbjaként tartották számon, de azóta sok minden változott. Legfőképp a séf személye... most Szabó Kevin - aki Szulló Szabina és Széll Tamás alatt dolgozott - viszi a konyhát. Kevint a bocuse d’or-ban láthattuk már keményen dolgozni, itt kiderül hogyan áll helyt, ha ő a séf.
A főtéren, szép környezetben egy sétáló utcáról nyílik a belülről is ízlésesen kialakított étterem. A teória, hogy Budapesten is szinte lehetetlen már jó pincéreket találni, hátmég, ha kelet felé indul indulunk, már az ajtóban megdőlt. Az első perctől úgy éreztük magunkat, mint egy jó féle fine dining étteremben, ahol a figyelmesség, udvariasság és a felszolgált ételek ismerete minden a szervizben résztvevő kollega számára alapkövetelmény, de mégsincs izzadságszaga a helyzetnek,mert minden közvetlen (talán kicsit túl közvetlen) stílusban zajlik. Az étterem erre  a fine dining vonalra is pozicionálja magát, hiszen az A la ’carte étlap mellett lehetőség van 4, illetve 6 fogásos degusztációs menüre “Séf menü” néven.
Sajnos az elmélyülés a konyha alkotásaiban várat még magára, mert mindössze negyven percünk volt az egész ebédre. Ez annak fényében tűnt különösen kihívásnak, hogy az étterem szombat ebédidő lévén szinte tele volt.
Pincérünk biztosított, hogy ha rá hallgatunk két fogás is belefér a szűkös időkeretbe.
Így kezdtünk kovászos uborka levessel, mely savanyúságával és markáns ízvilágával magával ragadó volt, s a sűrű tejföl, valamint egy szál ropogósan friss spárga csak tovább mélyítette a barátságot.
Főételnek babfőzelék érkezett mangalica fasírttal, valamint rántott mangalica karaj krumplipürével. Mindkettő ízletes volt, de különösen a főzelék nyújtott maradandó élményt a lágyan krémes sűrű alaplével, a középre halmozott pirított vajbabbal és a csípős kolbász darabkákkal (emlékeim szerint volt már egy kísértetiesen hasonló babfőzelék élményem a Stand 25-ben - ahol Kevin akkor még sous chef volt)
Értékelést a konyháról ennyi alapján igencsak elhamarkodott lenne mondani, de az biztosan látszik, hogy a Kevin vezette csapat  jó úton jár, csakúgy mint a szervízben részt vevő többiek.
Visszajövünk, már csak azért is hogy tovább ismerkedjünk a Mátra vidék kiváló helyi alapanyagaiból készülő fogásokkal.
Azt már tényleg csak  rosszindulatból kérdezem - az internetes étlap alapján - miért van az, hogy aki angolul beszél annak csak 10% a szervízdíj, a magyaroknak viszont 12?
Séf: Szabó Kevin
  • Légkör: kellemes,kötetlen, akár baráti/üzleti megbeszélésekhez, akár rendezvényekhez, 
  • Italok, borok: széles választék, jó borkínálat, 
  • Ár: $$$
  • Nyitvatartás: H-P 08.00-21.00, SZ 08.00-23.30, V 09.00-21.00
  • Gyermek barát: nem igazán
  • Mozgássérült barát: egyedül is megközelíthető kerekesszékkel, van mozgássérült wc
Visszajövünk? mindenképp

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése