2019. június 10., hétfő

Taiwan - a nem ócccó kínai

Taiwan - étteremkritika

Minden nemzeti konyhát kínáló étterem elsőszámú fokmérője, hogy mekkora arányban képviselik magukat a vendégek közt az adott nációhoz tartozók. Ez alapján - már rendelés előtt - érdemes bizalmat szavazni a Taiwan étteremnek, mivel kínai turisták tömegei vonultak ki és befelé is érkezésünkkor. Kissé tartottam tőle, hogy lesz e helyünk ekkora tömeg mellett, de az étterem annyira grandiózus, hogy mire beértünk a kb 70 fős csoport nyomtalanul eltűnt.


Megjelenését tekintve ellentmondásos hely a Taiwan. Az óriás terek zsúfolásig vannak töltve autentikus berendezésekkel és díszítésekkel. Látszik, hogy a kialakításkor koncepció is volt (még ha európai szemmel giccses is a végeredmény) és pénz is egyaránt rendelkezésre állt. Ugyanakkor valószínüleg 1991 óta nem volt felújítva a felhalmozott berendezés, így a hatalmas forgalom miatt minden lehasznált és koszos benyomást kelt. A mellékhelyiség színvonala minden egyebet alulmúl, úgyhogy akinek lehetősége van rá, jobb ha elkerüli…
A konyha állapotát és tisztaságát nem láttuk, de lehet jobb is így.
A menü óriási, szinte képtelenség végig olvasni is, nem, hogy végigkóstolni…
Mondjuk az évek során igyekeztünk azért összetett benyomást szerezni, azért amit csak lehetett megkóstoltunk. Itt még véltlenül sem a kínai kifőzdék színvonalára számíts! ( sem az ízek, sm az árak tekintetében)
A közel 200 féle étel nagy részével történt találkozást lehetetlen lenne egyetlen kritikában összefoglalni. Az elfogyasztott (vagy otthagyott) étkeket 4 fő kategóriába sorolhatjuk

  • fantasztikusak, amikért érdemes visszajönni
  • jók és átlagosak, ilyet máshol is kapni
  • kihívást jelentők, ezeket meg kellett kóstolni egyszer, de ennyi elég is volt 
  • és az életveszélyesek, amiket, ha fizetnének sem ennék újra, mert egyáltalán nem az európai konyhára szocializált gyomorra vannak kitalálva
Érdemes megemlíteni a tengeri finomságok választékát az osztrigától kezdve a homárig, de igazi kedvencünk a pekingi kacsa.

Sajnos kevés helyen kínálnak megfelelően elő és elkészített pekingi kacsát Magyarországon, pedig ez tekinthető kína egyik nemzeti ételének.
Már az különlegesen hat, hogy a séf személyesen hozza ki és szeleteli a kacsát a vendég előtt, pedig ez csak a végső fázis.
Hagyomány szerint (több, mint 1000 év) a kacsákat 65 napos korukban vágják le ( 45 nap szabad tartást és 20 nap tömést követően), majd kopasztják, mossák, zsigerelik, forrázzák, maltózzal kenik és függesztve sütik aranybarnára (hogy csak a legfontosabbakat említsük).
Tálaláskor rizstészta palacsinta, uborka, újhagyma és hoiszin szósz kerül mellé.
Mindenkinek érdemes megkóstolni.
  • Légkör: kellemes,kötetlen, akár üzleti megbeszélésekhez, akár rendezvényekhez, de  néha úgy érezheted, hogy a fél ázsiai alvilággal vacsorázol együtt
  • Italok, borok: közepes választék, jó bor kínálat
  • Ár: $$$
  • Nyitvatartás: 11.00-23.00  H-V
  • Ajánlott ételek: Erős savanyú leves - Pálciikán sült királyrák - Pekingi kacsa
  • Gyermek barát: nem különösen, csak etetőszék
  • Mozgássérült barát: kerekesszékkel nem megközelíthető :(


Visszajövünk? mindíg (de WC-re nem megyünk)
étteremkritika - étterem - legjobb étterem - kritika - étterem kritika - vélemény

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése