Sushi Sei - étteremkritika
Közel tíz éve szájhagyomány útján jutott hozzánk is el egy félig üres bevásárlóközpont legalján eldugott, kissé koszhadt japán étterem híre. Akkoriban (és sajnos most sem különb a helyzet) alig néhány étteremben lehetett kóstolni Japán méltán híres soba tésztáját.
Örömmel tapasztaltuk, hogy a Fuji után találtunk egy újabb helyet, ahol bármikor ehettünk tenzaru-soba-t, vagyis hidegen tálalt soba tésztát vegyes tempurával. Ez volt a Sushi Sei.
A soba tészta megér még néhány gondolatot, hiszen már az alapkoncepció is a lehetetlent súrolja. A soba hajdinalisztből készül, melyben viszont nincs glutén. Aki csinált már tésztát az tudja, hogy glutén nélkül mennyire egyszerű a lisztből tésztát gyúrni. Na ez az első feladat… (állítólag a műveletet röpke egy év alatt el lehet sajátítani). Az alábbi videó soba mestere 18 éve tanulja...
Sokat jártunk a Sushi Sei-be és megszerettük a csak japánul beszélő (de úgy sem sokat) főszakácsot Seiichi Kusumoto-t. Az étterem szemmel láthatóan egyre jobban esett szét az idő haladtával, s végül bezárt - legnagyobb bánatunkra.
Már-már beletörődtünk az elkerülhetetlenbe, amikor a Bécsi úton sétálva (kb 200 méterre a régi helytől) egy külsőre is elegáns japán étterem felett megláttuk a Sushi Sei feliratot.
Új tulajdonos, új dizájn,de szerencsére a régi chef és eredeti elemeket is tartalmazó új étlap.
Az egyszerű minimalista, japán miliőt idéző étterem helyett egy elegáns, tágas talán kicsit túl hivalkodó belső fogadja a vendéget.
A menü ugyancsak visszatükrözi az új tulajdonos elképzeléseit és egyszerre próbálja megmutatni Kusumoto hagyománytiszteletét és a XXI. századi gourmet éttermekre jellemző tálalási elvárásokat.
A személyzet udvarias és láthatóan ismerik a felszolgált ételeket is, amik kivétel nélkül elnyerték bizalmunkat és elismerésünket is. Az örök szerelem tenzaru soba-n kívűl is hatalmas a választék, mely annak ellenére, hogy az itt élő japánokat és a turistákat is bevonzza inkább európai gyomorra céloz, mert kimaradtak az igazán bevállalós fogások.
Ha valaki szeretné megtapasztalni élőben az “ötödik alapíz”-ként aposztrofált umami-t,akkor feltétlenül itt a helye egy (vagy több) kóstolóra.
Nagyon várom már, hogy mikor lesz legalább egy olyan japán éttermünk, ahol mernek szakítani a “maki-mániával” (sushi tekercsek ezer féle verziója és preferálása) és vállalják be az autentikus sushi készítést koncentrálva a friss halakra...
Chef: Seiichi Kusumoto
Chef: Seiichi Kusumoto
- Légkör: elegáns, kicsit túl elegáns is egy japán étteremhez
- Italok, borok: közepes választék, átlagos bor kínálat
- Ár: $$$
- Nyitvatartás: 12.00-22.00 H-CS és V, 12.00-23.00 P-SZ
- Ajánlott ételek: tenzaru soba - agedashi tofu - unagi nigiri - unagi kabayaki
- Gyermek barát: etetőszék, gyerekmenü
- Mozgássérült barát: kerekesszékkel megközelíthető, nincs kerekessszékes wc
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése