2019. június 23., vasárnap

Biarritz - így hullanak el a hősök

Biarritz - étteremkritika - étterem kritika
Hosszú évekkel ezelőtt egy belvárosi kalandozás során fedeztünk fel a Parlament mellett egy családias légkörű kis éttermet, melynek nem csak a neve franciás, de nyár estéken a teraszon ülve valóban olyan a hangulat, mintha egy párizsi kisvendéglőben lennénk.
Most, hogy újra arra jártunk örömmel konstatáltuk - a gasztronómia területére nem igazán jellemző - állandóságot. Mintha megállt volna az idő… a változás talán csak abban volt észrevehető, hogy az éttermet már nem Berkes Gyula, hanem a lánya Emőke vezeti. 


A teraszon halkan (és hamiskásan) játszó harmonikás csak ráerősített a franciás hangulatra. A Biarritz elhíresült emeleti különterme (ahol közel annyi politikai döntés születik, mint a parlamentben ) most sötét volt, az élet az étteremre és a teraszra koncentrálódott.
Az étlapot nézegetve emlékeimben kutattam, mert sokkal több franciás étekre emlékeztem a múltból...most inkább a magyar konyha dominál. A nyári hőség a belvárosban sokszorta elviselhetetlenebb, mint a zöldben, és az étvágyra is hátrányos hatással van, így csak könnyű vacsorát vállaltunk. A meleg (szeretném annak betudni) a felszolgálókra is igen rossz hatással volt, mert indiszponáltak, érdektelenek voltak.
Rókagombás linguinit kóstoltunk. A rókagomba talán a legkedvesebb gombám, aránylag sok van belőle egy-egy esős napot követően az erdőkben, a kezdő gombászok számára is eltéveszthetetlen alakja és színe miatt, no meg leginkább azért, mert az egyik legintenzívebb ízű gomba. A fűszeres, borsos ízvilága a főzés során szelídül. Katona György Chef és csapata azonban ezen az estén úgy megszelidítette, majd tejszínbe fojtotta, hogy szegény rókagomba karaktere teljesen elveszett. Ennek ellenére rossznak nem mondanám, de az ország 20 legjobb étteremként számontartott Biarritz konyhájától ennél sokkal összetettebb élményre számítottam, nem olyanra, amit egy kezdő szakács is bármikor összedob 10 perc alatt vacsorára… A petrezselyem darabkát, mint díszítést pedig ezen a szinten egyszerűen nem értem, hogy miért nem lehet végre elfelejteni?!
Desszertnek kivételesen nem a hely egyik specialitásának számító császármorzsát, hanem egy könnyed madártejet kértem. Vesztemre.
A madártej az egyik legegyszerűbben és leggyorsabban elkészíthető édesség. Ennek ellenére a téglatestnek formázott fehérje kemény lett és élvezhetetlen. Nem is értettem hogy nem süllyedt el a mennyiségileg túl sok, állagilag túl híg vaníliás tejben…
Fizikai fájdalmat okoz, amikor ilyeneket kell írjak egy szívemnek kedves helyről…
Ha ezek után nem dobnak ki legközelebb, visszamegyek, mert hátha csak álmodtam a tegnap estét...
Séf: Katona György
  • Légkör: kellemes,kötetlen, akár baráti/üzleti megbeszélésekhez, akár rendezvényekhez, különterem politikai döntésekhez :)
  • Italok, borok: közepes választék, jó magyar borkínálat, 
  • Ár: $$$
  • Nyitvatartás: 10.00-22.00, H-SZ, V 10.00-17.00
  • Gyermek barát: nem igazán
  • Mozgássérült barát: egyedül is megközelíthető kerekesszékkel, nincs mozgássérült wc
Visszajövünk? Ha beengednek

Biarritz - étteremkritika - étterem kritika
Biarritz - étteremkritika - étterem kritika


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése