2019. június 22., szombat

Fausto’s Ristorante - étteremkritika superlativusokban

Fausto’s Ristorante - étteremkritika superlativusokban
A Fausto's hosszú évek óta rajta volt a listán, de eddig mindig közbejött valami. Tegnap is megpróbálkozott eltántorítani bennünket egy szolid özönvíz, de kemények voltunk…
Megérte.
A Dohány utca és környéke olyannyira tele van éttermekkel, hogy a vonuló turista seregeknek leginkább a bőség zavarával kell megküzdeniük. Persze az nem igazán fordul elő, hogy valaki csak úgy, az utcáról, foglalás nélkül essen be a Fausto's-ba, mert hely - egy hétköznapi vacsora idején - az nincs.

Belépést követően két különböző éttermet találunk,melyet egy közös konyha szolgál ki, de az étlap, a stílus és a hangulat eltérő. balra az Ostreia, egy bisztró jellegű hely, míg jobbra- képletesen és szó szerint is - néhány lépéssel magasabban a Ristorante, ahova a foglalásunk szólt.
A belső tér letisztult, elegáns, de egyáltalán nem hivalkodó. Örömmel tapasztaltuk, hogy szembemenve a mai trendekkel az asztalok kellő távolságra vannak egymástól, így nem vagyunk kénytelenek végighallgatni a szomszédok beszélgetéseit.
A felszolgálók pontosan érzik a határt, hogy  a mindenre kiterjedő odafigyelés ne legyen túl sok és ne érezze a vendég kellemetlenül magát, mint sok gourmet étteremben. A személyzet és legfőképp az étterem “arcát” jelentő felszolgálók szinte mindenhol kulcsfigurái az éttermi élmény-nek. A Fausto’s-ban egy nagyon jó csapat biztosítja, hogy a vendégek ne csak a professzionalizmusukat vegyék észre, de minden nő nőnek és minden férfi férfinek érezhesse magát a látogatás teljes ideje alatt.
A konyha nagyot vállal. A nemzeti konyhák újraértelmezése általános divathullámnak tűnik a gasztronómiában. Magyarországon ezt meglovagolva sikerült az első és második Michelin csillagot is begyüjtenie éttermeknek. Fausto di Vora és Cavicchiolo Giorgio azonban a klasszikus olasz konyhát mutatja be kortárs értelmezésben. Ezen porondon azonban nem csak néhány tehetséges Chef van jelen, hanem sok százan és ezren.
A kínált ételek hiba nélküliek. Az alapanyagok frissek és minőségiek, a húsok elkészítése sem hagy kívánnivalót, a tálalás nem hivalkodó, de esztétikus, az ízek összhangja pazar. Külön említést érdemel -bár ezen a szinten már szinte elvárás - a bátorság a választásban és extravagancia a kivitelezésben, aminek folyományaképp a legváratlanabb kombinációk  - pl. karalábé krémleves calmari-val - is összeállnak harmonikus ízekké a tálban.
Mégis, miközben a 7 fogásos degusztációs menüt élveztük, azon gondolkodtunk, miért is nincs meg ennek az étteremnek a nagy elismerése, a Michelin csillag, miközben semmiben nem lehet fogást találni?
Talán pont az említett  hatalmas konkurencia az ok. Annyira sokan képviselik az olasz konyhát, hogy sokkal nehezebb látszani, mint egy különlegességnek a magyar piacon.
Szerencsére úgy tűnik di Vora-t ez nem befolyásolja és megelégszik önkifejezésének kiteljesítésével, a vendégek folyamatos pozitív visszajelzéseivel és a telt házzal.
SéfCavicchiolo Giorgio
  • Légkör: elegáns, beszélgetős
  • Zajszint: halk, asztalokk kellő távolságra egymástól
  • Italok, borok: teljeskörű válasték minden italból, magyar és olasz borok kimérve is
  • Ár: $$$$
  • Nyitvatartás: H-P 12.00-15.00, 19.00-23.00, SZ 18.00-23.00, 
  • Gyermek barát: nem, nem igazán célszerű 2-3órás vacsorára
  • Mozgássérült barát: az étterem csak lépcsőkön át megközelíthető, nincs mozgásséérült wc
Visszajövünk? Jönnénk


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése